Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Как да намерим съкровище

Posted by ivan 10.06.2016 2 Коментари Металотърсачи,

В наши дни много полета представляват места, населявани в древността, но поради една или друга причина са изчезнали в миналото. Като сведения за техният живот там, могат да свидетелстват стари карти или наличието на културен пласт като фрагменти от тухли, керамика и камъни от основите на сгради. Точно това са местата, където откриването на съкровища от монети може да бъде „детска игра”.

Металдетектинг, съкровище, металотърсачиСъкровищата обикновено не са били заравяни по-дълбоко от дължината на една ръка. Това е така, защото е било нужно съкровището при нужда да бъде лесно и бързо извадено. Съкровището може да се намира във всякакъв предмет, както метален, така и неметален.

Моята практика показва, че всички монетни съкровища, които съм намирал са били просто купчина монети в земята. Това означава, че всички намерени от мен съкровища са били разположение в дървени съдове, кесии или просто завити в плат, който се е разградил с течение на времето.

За да откриете заровено съкровище, което се намира в железен съд е едновременно трудно и лесно начинание. За него е нужно различен подход на мислене, повече търпение и време, както и повече внимание при търсенето.

За да намерите заровена купчина с монети е много по-лесна задача, т.к. към крайният успех са допринесли оранта и природните процеси.

Това, което се случва е следното. В началото плугът ще закачи горната част на съда, в който са разположени монетите или самите монети. Ще закачи част от монетите и ще ги извади по-близко до повърхността. С годините оранта ще изважда и ще отдалечава все повече монети от първоначалното положение на съкровището и ще ги доближава до повърхността.

След това зимите и замръзването на почвата ще свършат накрая своята работа като разкрият монетите на повърхността от пръстта, образувайки участък с големина 10 х 5 метра, със съдържание 20-40 монети в повърхностният слой на земята или разположени направо върху нея. Обикновено формата на петното, в което са разположени монетите е ромбовидно или овално.

Металдетектинг, съкровище, металотърсачи, металдетекториКогато намерите петно с монети на полети е много важно да определите неговият тип. Това ще ви помогне в последвалото откриване на самото съкровище. Най-добрият начин да разберете формата на петното е да отбелязвате по някакъв начин местата, от които изваждате монета или като оставяте дупките незаровени преди да откриете и последната монета от петното.

Когато изваждате монети от подобно място, изваждайте всеки сигнал,  без значение дали е добър или лош. Много от по-малките монети винаги дават променливи сигнали в почвата в определени позиции – когато са разположени вертикално или в различни ъгли, местени от плуга през годините. Такива монети обикновено дават смесен или лош сигнал. Правилото е да изваждате всички сигнали, за да може да хванете Сигналът, едвам доловим – идващ от монетното съкровище, заровено на дълбочина едвам доловима от вашият металдетектор.

След като извадите и последната монети, уверете се, че няма други монети в ляво от петното. Дори и да не получите слаб сигнал от самото съкровище, вие все пак ще можете да го откриете, определяйки формата на монетното петно. Ако петното с монети има форма на ромбоид, то дълбоко в средата на ромбоида трябва да бъде разположено съкровището. Ако формата на петното с монети е овална, то намирането на съкровището е малко по-пипкава работа.

За да намерите точното положение на съкровището в този случай е нужно да определите дали по-дългата ос на овала (правата линия, по която овалът е симетричен) е по посока на тази, по която се оре или не. Ако оста е разположена по линията на оране, то съкровището трябва да бъде плитко заровено в средата на овала. Ако позицията на овалът е разположена по такъв начин, че дългата ос пресича браздите с 30-60 градусов ъгъл, то съкровището може да се намира в един от двата края на овала, в зависимост по какъв начин (само един начин) плугът е преминавал през това място през годините.

Ако заровеното съкровище се намира в железен съд, друг начин да го локализирате е като търсите за силен железен сигнал. За целта ще са ви нужни машина с режим Всички метали или като работите без никаква дискриминация и търсейки с по-голяма сонда.

Металдетектинг, съкровище, металотърсачи, металдетекториНо все пак бъдете подготвени да изваждате много железни боклуци със среден до голям размер, които са били заровени близко до повърхността. За жалост металотърсачите са калибровани за предмети с големина на монета и за това няма да е възможно да се определи дълбочина на заровеното желязо, освен ако с металдетектора не различите голям от широк сигнал при pinpoint.

Също така бъдете готови и да изкопавате много дълбоко заровени  железни предмети, ако използвате дълбочинен металдетектор като Pulse Star II Pro или някой друг дълбочинен металотърсач на Lorenz или друг пулс-индуктивна машина като Minelab GPX-4500 или Infinium LS. Те са идеални за търсенето на съкровища, но изискват и по-голяма физическа издръжливост и двама или трима души да вършат работата ефективно.

Без да бъдете суеверни, човек, който заравя съкровище, също заравя и защитник на съкровището (обрег), обикновено железен катинар или болт от врата, понякога малка или нагръдна икона, направена от бронз или мед, разположена отгоре на съкровището. В Средновековието, се е вярвало, че защитникът на съкровището ще попречи на други да намерят съкровището.

Металдетектинг, съкровище, металотърсачи, металдетекториИронично, но няколко века по-късно, именно тези железни защитници на съкровището са се превърнали в същински защитници срещу металдетекторите. Те объркват машината, маскирайки съкровището, намиращо се под тях, даващи железен сигнал. Ефектът остава дори и когато желязото се премести малко от плуга.

Освен ако защитникът на съкровището не е преместен доста настрани от съкровището от плуга, то съкровището ще бъде пропуснато от неопитен търсач. Разумно е да претърсите целият район, в който има разпилени монети с металдетектор в режим Всички метали и на максимална чувствителност за да проверите и всички железни предмети на мястото. По този начин ще може да откриете железният обрег и да чуете след това слабият сигнал на самото съкровище.

Металдетектинг, съкровище, металотърсачи, металдетекториСлед като съкровището бъде локализирано е време да се започне с копането. Нужно е да се направи проучвателна дупка. Размерът на направената дупка трябва да бъде около 1 х 1 метър. Преди да бъде извадена пръстта от дупката и да бъде сканирана за още единични монети е нужно да изчистите от метални предмети място до дупката с големина 2 х 1 метър, където да изхвърляте пръстта.

Следната процедура трябва да се извърши от двама души. Два найлона или брезента се поставят на мястото, което е изчистено от метални боклуци. След това единият човек изважда пръстта от първият слой (първият бел) и я слага на първият брезент. В същото време вторият човек прехвърля пръстта към вторият брезент в тънък слой и я сканира с малка сонда.

Металдетектинг, съкровище, металотърсачи, металдетекториПреди да започнете да изваждате вторият пласт от дупката, трябва да сканирате страните на дупката с металдетектор, защото обикновено има няколко монети, на различна дълбочина, които са близко разположени до стената.

Ако получите сигнали, то е нужно да разширите дупката до момент, в който спрете да получавате каквито и да е било сигнали с металдетектора. Пръстта, изровена от страните на дупката също преминава през процедурата с двата брезента. След това повтаряте процедурата, описана по-горе, докато не достигнете до сърцевината на съкровището.

Металдетектинг, съкровище, металотърсачи, металдетекториАко съкровището е било прецизно позиционирано, то трябва да бъде намерено преди да достигнете до глинестия слой на почвата, в зависимост от геологическите структури на района. Ако все още не сте намерили самото съкровище, започнете да правите нова дупка, разположена до тази, която вече сте направили. Рядко се успява само с една дупка да се открие цялото съкровището, освен ако не се е намирало в предмет като керамичен съд или сандък.

В повечето случаи, няколко подобни дупки е нужно да бъдат направени, докато се открие сърцевината на съкровището и да се извадят всички монети разположени в пръстта около него. В някои случаи, когато са замесени редки  монети, то трябва да се правят подобни дупки навсякъде, където е намерена монета. Това ще ви даде сигурност, че всички монети са извадени от земята.

Металдетектинг, съкровище, металотърсачи, металдетекториТози тип на търсене на съкровище изисква добра физическа форма и ефективна работа в екип. Поне двама души трябва да участват в процеса. Има и още нещо. Един от моите приятели от екипа винаги извършва следният ритуал преди и след като започнем да търсим за съкровище на определено място.

Когато пристига на мястото за металдетектинг, той прави малка дупка в земята и сипва водка в нея, молейки въображаем праотец (който символизира Богът на металдетектинга) за неговото разрешение да претърси земята. В края на денят на търсене, моя приятел благодареше на стареца като наливаше водка отново в дупката, преди да напусне мястото.

Металдетектинг, съкровище, металотърсачи, металдетекториПоне този търсач е намерил добро приложение на огнената вода. Между другото той започна да извършва този ритуал преди две години, когато беше останал без пукат лев. Сега се справя много добре. Бъдейки очевидец на факти като тези е трудно да не бъдеш подозрителен :).

Преводът на статията е собственост на www.metalotarsachi.com!

2 Коментари

Ali:
02.01.2018, 18:00:18, Krastava
Отговори

krasava uliza 4ala 1

Ali:
02.01.2018, 18:01:57, Kunbiov
Отговори

Krastava uliza 4ala 1

Напиши коментар