Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Металотърсач Garrett Sea Hunter Mark II ревю

Posted by ivan 10.06.2016 0 Коментари Ревюта на металотърсачи,

Garrett Sea Hunter Mark II

Garrett Sea Hunter Mark II металдетекторПовече от 37 години се занимавам с търсене на съкровища и както винаги имам желание да търся всякакъв вид изгубени ценности като любимият ми начин да правя това е подводното търсене. Тръпката, която получавам, когато видя блясъка на златен пръстен или стара сребърна монета под моята лопата, не е изчезнала, откакто за първи път влязох във водата с металдетектор в началото на 70-е години. Един от първите подводни металдетектори, които използвах преди няколко години беше първоначалния Sea Hunter на марката Garrett. С този и следващи модели Sea Hunters, както пулсиращи, така и VLF/TR, аз открих безброй монети и парчета скъпоценности от места по целия свят. Така че, след като научих, че Garrett ми пращат един от новите си металдетектори Sea Hunter за тестване, аз бях нетърпелив да разбера какви промени са направени на един вече доказал се дизайн.

Особености

Новият металдетектор Sea Hunter Mark II е пулсиращ, което не позволява детекцията му да бъде засегната от сол, вода или черен пясък. Пулсиращата технология при металдетекторите се използва от наземни и подводни златотърсачи, които търсят скъпоценности от години в места обкръжени със солена вода, поради представянето им на добро ниво за тези условия. Инженерите на Garrett взеха доказалия се Sea Hunter и го подобриха, добавяйки нови функции и интегрирайки  микропроцесорна технология.

Единственото оплакване, което дори и най-алчните потребители на металдетектори имат е липсата на дискриминиране в типичните пулсиращи металотърсачи. Макар и че някаква дискриминация или идентификация за желязо може да се намери на други пулсиращи металдетектори, предмети като капачки, фолио и винтови тапи, трябва все още да бъдат вадени от земята. Металдетекторът Mark II има нова дискриминационна верига, която е подобна на тази при VLF моделите. Веригата наречена Разнородно Дискриминиране на Отпадък (Discrete Trash Elimination) позволява на специфичните и нежелани цели с желязно съдържание да бъдат отхвърлени, докато в същото време търсите ценности като монети, артефакти и златни бижута. Има два отличаващи се режима на търсене при металотърсача Mark II – Стандартно Дискриминиране на Отпадък (Standard Trash Elimination) и Разнородно Дискриминиране на Отпадък (Discrete Trash Elimination). Стандартният режим е подобен на този при други пулсиращи металдетектори и произвежда непрекъснат звуков праг, който се променя когато сондата премине над заровена цел. Контролът на дискриминация е на разположение и при този модел също; обаче когато дискриминационният диск бива завъртян обратно на часовниковата стрелка, не само определени цели биват отхвърлени спрямо настройките, но и дълбочината на търсене се намаля с до 50% при най-високата опция. Разнородният режим произвежда сигнал доста близък до този при VLF металотърсачите. Сондата трябва да бъде в движение, макар и слабо, за да може целта да произведе звукова реакция. Въпреки това, използването на Елиминиращата контрола в този режим ви позволява прецизно да изберете диапазон от цели, които да бъдат елиминирани без да се загуби дълбочината на проникване.

Сондата на Mark II е с диаметър 8 инча (малко над 20см) и ви предоставя добро покритие с всеки замах и точно определяне на местоположението на засечените предмети. От Garrett уточняват, че възможността за избираема сонда е била проучена.

Mark II е водоустойчив до 200 фута (60 метра) дълбочина, включително и неговото контролно табло и слушалките, които вървят в комплект с металотърсача. Новият дизайн позволява на металдетектора да бъде използван за газене във вода или гмуркане с няколко прости настройки. За разлика от своите предшественици, които са използвали nicad пакет, запечатан във вътрешността на контролния корпус, Mark II се захранва от осем АА батерии, които осигуряват около 20 часа продължително използване. Nicads батерии могат да бъдат използвани без загуба на производителност. Отделението за батериите е изолирано от електрониката, което елиминира потенциалното увреждане на металдетектора в случай, че пръстено-образният капак на корпуса пропусне вода. Ако батериите ви се изтощят, просто отворете отделението, поставете нов комплект и сте обратно в бизнеса. Друг показател, който показва, че Garrett иска да сте успешни с техния металдетектор Mark II, е видеото с инструкции вървящо в комплекта. То покрива всички въпроси свързани с настройките и съдържа съвети за това как да оползотворите  напълно вашият металотърсач за най-кратко време.

Полеви тест

Винаги изглежда, че получавам водозащитени металотърсачи за тестване в края на зимата и наземни в края на лятото. Mark II не беше изключение, защото времето настана неприятно, точно след като го получих. С температури в диапазона на 0 градуса, не очаквах с нетърпение да се пъхна във водния костюм и да прекарам малко време в смразяващите води на Северна Каролина. Шофирайки до Чарлстон, аз се отправих до някои от любимите ми плажове - James Island, Kiawah Island и Edisto Island. Екипирайки се, избрах режима Елиминиране на отпадъци и настроих степента 0. След като плажовете не са използвани за плуване за повече от 6 месеца, аз реших да фокусирам моите усилия върху претърсването на мокрите участъци от пясъка, както и плитчините които може и да крият ценности, изгубени когато времето беше по-благоприятно за лудуване във водата. В този режим на търсене Mark II отговори на всички цели, през които сондата мина, но въпреки това, повечето от металните предмети като игли и барети бяха отдавна ръждясали от солената вода. Прага на звука на металдетектора не се промени, когато аз излязох от участъка с мокър пясък и го вдигнах пред мен до нивото на гърдите ми, което е трудна преходна крива за повечето металотърсачи. Имах възможността да открия падина в два от трите плажа, която претърсих и попаднах на справедлив брой монети и други несъдържащи желязо предмети като тежести за въдица, ключове от хотелска стая и дори няколко коли-играчки.  Много от целите бяха на дълбочина от 25-35см и аз трябваше да се откажа от няколко, които бяха твърде трудни за изваждане поради вълните покрай мен. След като не открих никакво злато по време на моето пътуване, имах възможността да попадна и на други монети, съдейки по които разбрах, че плажът беше използван за плуване от края на миналото лято до сега.

Прибирайки се в Атланта, аз занесох Mark II до няколко плажа на езерото Алатона. Нивото на водата се беше понижило през зимата и всичките участъци бяха достъпни и сухи. Въпреки факта, че всичките плажове бяха претърсвани през последните 4-5 месеца заради ниското водно равнище, аз бях убеден, че все още има нещо неоткрито. За нещастие първите две места, на които опитах имаха няколко пенита и капачки от бутилки. Последният плаж, към който се отправих се намираше в едно заливче, встрани от пътя, и не беше претърсвано толкова тежко колкото останалите. Започвайки с 2-а степен на елиминиращата контрола в режим на Разнородно Дискриминиране на Отпадъци, аз настроих прага на звука, така че да чувам тих фонов звуков сигнал през слушалките. Търсейки край кабелите, които очертаваха границите на плувната зона, аз започнах да долавям някакви сигнали, които се оказаха замърсени монети и пенита. В единия край на езерото намерих няколко капачки и настроих елиминиращия контрол докато разлюлявах сондата над тях. След като отхвърлих капачките, тествах моя сватбен пръстен и установих, че златният пръстен все още излъчва сигнал. Аз продължих да търся със зададените настройки и открих още зацапани монети, както и никелови такива. Аз бях впечатлен от факта, че капачките бяха отхвърлени, докато никеловите монети, които бяха по-малко проводими, все още се засичаха. След  два часа аз се отправих обратно към пикапа със 5$ на монети и 10-каратов златен пръстен в моята торбичка. Много от целите се намираха в пясъчно-глинения слой на дълбочина от 15 до 23см и излъчваха чисти, повтарящи се сигнали.

Mark II е първият пулсиращ  детектор, който може да бъде използван ефикасно както във солени, така и във сладководни води благодарение на уникалната дискриминационна верига и двата режима на търсене, разработени от инженерите на Garrett.

Резюме

Sea Hunter Mark II следва стъпките на своите предшественици и осигурява на подводните търсачи на съкровища качествен металдетектор, който е проектиран да издържи години на служене, предоставяйки възможности неоткрити досега при другите пулсиращи металотърсачи. Със иновативната дискриминационна верига на Sea Hunter Mark II,  човек има възможността не просто да игнорира черния пясък и солената вода, които са типични източници на предмети засичани от пулсиращите металдетектори, но и голяма част от боклуците срещани на популярни места като плажовете за плуване.

Металдетекторът Mark II идва със всичко необходимо за търсене на плажа, газене във воднисти места или гмуркане без да е нужно да закупвате каквито и да е било допълнителни части. Единственият аспект, който бихте искали да промените е ползването на болтове вместо закопчалки за сглобяването на модела. Аз замених два от четирите болта със закопчалки, което прави по лесно нагласянето на дължината на щангата или сгъването й по време на пътуване.

Напиши коментар